سقف یکی از مهم ترین بخش های سازه ای ساختمان است. یکی از وظایف سازندگان ساختمان، تعیین و اجرای بهترین شیوه اجرای آن است. در سال های اخیر، سیستم های جدیدی برای اجرای این قسمت مهم در ساختمان سازی به بازار معرفی شده است.
نگاهی کوتاه به مقاله اول
به علت مزایای زیاد ، استفاده از سقفهای سازه ای بسیار رایج است. سقف سازه ای انواع مختلفی دارد مانند، سازه ای – تیرچه و بلوک، سازه ای – کامپوزیت، سازه ای – تیرچه کرمیت، سازه ای – پلیمری کرمیت، سازه ای – کامپوزیت کرمیت،سازه ای – کاذب، سازه ای – ضربی کرمیت و غیره. در قسمت اول در مورد سقف تیرچه و بلوک، کاربرد تیرچه و بلوک، سقف تیرچه کرمیت و سقف پلیمری کرمیت صحبت شد. در این قسمت به ادامه بحث پرداخته و کامپوزیت کرمیت، کاذب، ضربی کرمی و کامپوزیت بررسی می شوند.
سقف
سقف کامپوزیت کرمیت
سقف کامپوزیت کرمیت، یکی دیگر از انواع سقف سازه ای است. سیستم های معمول کامپوزیت در امریکا عینا با تیرچه های با جان باز انجام می شوند. در این سیستم ها معمولا همراه با گذاشتن یک ورق فولادی موج دار و آرماتور بندی، روی آن بتن ریخته می شود. در این سیستم قالب ماندگار است و قطعات جان نیز با بتن احاطه نمی شوند. هدف از طراحی سیستم قالب کامپوزیت کرمیت، علاوه بر سرعت و تطبیق با آیین نامه ها، اقتصادی تر شدن آنهاست. بنابراین، قالب باید قابل استفاده مداوم باشد، همچنین جان تیرچه با بتن پر شود که بتوان قطعات جان را اقتصادی تر طراحی نمود و از لرزش آن نیز کاسته شود.
سقف
قالب های کرمیت سه قطعه است، و ابتدا باید قطعات آن از یکدیگر جدا شوند، و سپس قالب با استفاده از خاصیت تغییر شکل ارتجاعی فولاد به قالبی یکپارچه تبدیل شود. این قالب در بین تیرچه ها قرار گرفته و بعد از گیرش اولیه بتن، قالب از زیر در آورده می شود. این قالب محاسن بسیار زیادی دارد و با سرعت چیده و جمع آوری می گردد و با دقت مختصری، بار ها قابل استفاده است.
بهتر است جهت تطبیق سیستم با سیستم تیرچه بلوک و استفاده از آرماتور حرارتی یک جهته و حذف آرماتور خمشی در دال فوقانی و در نتیجه صرفه جویی اقتصادی، فاصله لب با لب تیرچه ها حداکثر 75 سانتی متر باشد. بسته به انتخاب و نوع تیرآهن های مصرفی در سازه و طول دهانه است، فاصله محور به محور تیرچه ها می تواند حدود 85 سانتی متر تا 95 سانتی متر و با ارتفاع 20 تا 25 سانتی متر باشد.
سقف کاذب
نوعی از سقفهای سازه ای است که انواع تولیدات ورق گالوانیزه به صورت رابیتس در شکل ها و فرم های مختلف موجب شد که استفاده از سقف کاذب مرسوم شود. در انواع اولیه به صورت قطعات پلاستیکی در اولین سقفهای کامپوزیت کرمیت به کار رفت. اما گران بودن مصالح، عدم قابلیت چسبیدن به گچ و خاک و خزش باعث شد که استفاده از آن محدود شود.
سقف
سقف ضربی کرمیت
ضربی کرمیت یکی دیگر از انواع سقفهای سازه ای است. به علت اجبار در استفاده از مصالح فشاری از زمان های قدیم، استفاده از طاق قوسی متداول بوده و به همین جهت استفاده از سیستم طاق ضربی نیز به عنوان نوعی طاق قوسی رواج داشته است.
وجود اشکالات عمده در عملکرد سقفهای ضربی با تیرآهن، مانند عدم ایجاد یک دیافراگم مناسب بین ستون ها و مصرف زیاد فولاد در مقایسه با مقدار باربری، موجب شد طرحی های بهینه سقف ضربی کرمیت ارائه شود.
در سیستم طاق ضربی کرمیت، وجود بتن روی سقف می تواند یک دیافراگم مناسب بین ستون ها ایجاد کند و همچنین به علت باز بودن جان تیرچه ها مقدار زیادی در مصرف فولاد صرفه جویی می شود.
اگر چه از این سیستم در انبوه سازی استفاده نمی شود، اما برای پروژه های کوچک و یا دور افتاده، هنوز هم کاربرد دارد.
سقف کامپوزیت
کامپوزیت از انواع سقفهای سازه ای است. سقفهای کامپوزیت ترکیبی از فولاد و بتن هستند و برای اینکه یکپارچگی این سقف رعایت شود از برشگیر (نبشی) استفاده می شود. این نبشی با بتن درگیری ایجاد کرده و یکپارچگی درست می کند. میلگرد هایی که روی سقف کامپوزیت قرار دارند میلگرد هایی حرارتی هستند که در جهت مخالف با تیر هایی فرعی باعث یکپارچه شدن بتن و درگیری با کامپوزیت می شود وبا جوش دادن به تیر های فرعی مانع ترک خوردن بتن می شود.
برای قالب بندی این سقفها معمولا از تخته کوبی استفاده می شود و بعد از اتمام بتن ریزی، نایلون باعث راحت جدا شدن تخته ها می شود و در برخی موارد از یونولیت استفاده می شود. به علت محکم نبودن یونولیت، باید شمع کوبی انجام شود و مشکلات اجرایی بیشتری دارد. مهمترین مزیت قالب بندی تخته کوبی این است که در زیر سقف کامپوزیت خلائی وجود دارد و از این خلا برای لوله های تاسیساتی استفاده می شود.
سقف کامپوزیت به دلیل برش گیر های نصب شده روی تیرهای فرعی، یکپارچگی بین فولاد و بتن ایجاد کرده و در نتیجه ستون ها در هنگام زلزله رفتار یکپارچه دارند. درباره سیستم های خمشی باید گفت در این سیستم تمام تیر های اصلی گیردار عمل می کنند و معمولا از پروفیل های سالم استفاده می کنند.
- ۹۷/۰۱/۲۴